Loading...

Compartir:

Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya: “Hem aconseguit que es prevegi enviar a consulta pública la proposta del Decret de l’obligatorietat de la vacunació de la Ràbia a Catalunya”

La malaltia de la ràbia entra dins del concepte One health

Avui, Dia Mundial contra la Ràbia, el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya ha organitzat una taula rodona per tal d’exposar la situació actual de la ràbia a Espanya i Europa i el treball que s’ha fet en la gestió sanitària dels animals procedents d’Ucraïna per part del DACC i el CCVC.

Els ponents han estat la Dra. Maria Àngels Calvo, membre i portaveu de la Comissió One Health del CCVC, la Sra. Núria Ribas, Cap del Servei de Prevenció en Salut Animal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el Sr. Ramon Cedó, vicepresident del Consell i President del Col·legi de Veterinaris de Girona.

La doctora en veterinària, M. Dels Àngels Calvo, ha publicat l’article “Per la teva salut i la salut de l’animal, vacuna’t i vacuna. Vacunar els animals protegeix les persones”, on exposa diferents motius pels quals s’han de vacunar els animals., ha exposat que un dels més rellevants és que la vacunació és una de les mesures més impactants en la prevenció de malalties infeccioses com la ràbia. Així mateix, també ha llegit el manifest de la Ràbia que ha rebut el suport del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, Metges de Catalunya i AVEPA.

Calvo ha indicat que “la vacunació dels gossos és l’estratègia més rendible per prevenir la ràbia en l’ésser humà, ja que no només redueix les defuncions atribuïbles a la ràbia transmesa pels gossos, sinó també la necessitat de profilaxi postexposició com a part de l’atenció als pacients mossegats” i ha afegit “Les infeccions que es consideraven erradicades, o controlades, estan repuntant a causa de la capacitat de desplaçament de persones i animals entre Europa, països de l’est i els països de nord d’Àfrica, en què la ràbia és una malaltia prevalent, particularment en el medi rural”. En la Taula rodona ha reiterat que la malaltia de la ràbia entra dins del concepte One health.

La Sra. Núria Ribas ha exposat en dades les actuacions veterinàries que s’ha dut a terme en la gestió sanitària dels animals procedents d’Ucraïna, país en el qual la ràbia és endèmica, i ha valorat el treball que s’ha fet des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en col·laboració amb el Consell, on col·legiats i col·legiades han dut a terme les actuacions veterinàries; així com exposar que està previst fer una consulta pública de la proposta del Decret d’Obligatorietat de la vacunació de la ràbia a Catalunya esperable per a la tardor.

Per finalitzar, el vicepresident del CCVC i President del Col·legi Veterinari de Girona, Ramon Cedó, ha fet un resum de les actuacions veterinàries a Catalunya en la gestió sanitària dels animals procedents d’UcraïnaCedó ha explicat que s’han realitzat un total de 1.068 actuacions veterinàries que s’han dut a terme en les 153 clíniques veterinàries de tot Catalunya, així com ha expressat el seu agraïment a tots els col·legiats i col·legiades que han participat com a col·laboradors en aquesta situació excepcional.

L’organització Mundial de la Salut (OMS), l’Organització Mundial de Sanitat Animal (OMSA), l’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) i l’Aliança Mundial per al Control de la Ràbia (GARC) han establert el projecte mundial “Units contra la Ràbia“, per elaborar una estratègia comuna amb l’objectiu d’erradicar la ràbia l’any 2030.

Aquesta estratègia es basa en la vacunació dels gossos, en l’educació per a una tinença responsable i en una política de control dels gossos de carrer que parteixi de la correcta identificació dels animals de companyia.

La Ràbia és una zoonosi mortal que afecta a més de 150 països i anualment causa la mort aproximadament de 60.000 persones, segons informació de l’OMS.