Què és l’AIAC?
Què és l’AIAC?
L’AIAC és una base de dades informatitzada que facilita la localització de gossos, gats, fures i altres animals domèstics extraviats o robats. Està dotada dels recursos tècnics necessaris i compta amb el personal adequat per mantenir-la actualitzada i operativa.
Quan es va crear i per a què?
Va ser creada pel Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya el 1987 com un servei que la professió veterinària presta als propietaris d’animals de companyia i a la societat en general amb l’objectiu de fomentar la tinença responsable.
L’AIAC en xifres
Preguntes més freqüents
Tràmits i gestions
Descàrrega de documents de l’AIAC i el Consell
Tinença responsable
Un dels objectius del CCVC és promoure una tinença responsable dels animals de companyia, vetllar per la salut i el benestar dels animals i persones que conviuen a la societat i contribuir al bon funcionament de la professió de la veterinària en totes les seves especialitats.
Per a una tinença responsable, cal que:
- l’animal estigui vacunat i desparasitat
- Que es faci una revisió amb el veterinari sempre que sigui necessari i com a mínim un cop a l’any
- Que estigui identificat i censat
La identificació i el cens a Catalunya és obligatòria en gossos, gats i fures, tal i com estableix la Llei de Protecció dels Animals.
Avantatges de la inscripció a l’AIAC
- És la base de dades més extensa i eficaç de Catalunya: Actualment hi ha gairebé un milió i mig d’animals inscrits a l’AIAC
- Permet fer cerques a Espanya, Europa i al món
- Gràcies a l’AIAC, gairebé 69.000 animals han estat trobats fins ara
- L’AIAC està al teu servei 24 hores i tots els dies de l’any, a través de dos telèfons d’atenció a l’usuari.
- Quan inscrius el teu animal a l’AIAC reps una placa QR per a què li puguis penjar al seu collar, i que va acompanyada també de la targeta.
- Estar integrat al REIAC i a PETMAXX
- Si hi ha conveni signat amb l’ajuntament de residència de la mascota les dades de la inscripció es cedeixen a l’ajuntament per a facilitar la gestió del cens.
- Des de l’any 2020 les noves altes a l’AIAC es comuniquen al Registre General d’Animals de Companyia de la Generalitat de Catalunya.
Legislació
Passaports
Gossos potencialment perillosos
La normativa considera gossos potenciament perillosos aquells que pertanyen a una de les races següents o a llurs encreuaments:
- AKITA INU
- AMERICAN BULLY
- BULLMASTIFF
- DOBERMAN
- DOG ARGENTI
- DOG DE BORDEUS
- FILA BRASILEIRO
- MASTI NAPOLITA
- PIT BULL TERRIER
- PRESA CANARI (o DOG CANARI)
- ROTTWEILER
- STAFFORDSHIRE BULL TERRIER
- AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER
- TOSA INU O JAPONES
Acords i convenis
Ajuntaments
Actualment, el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya ha signat convenis amb 142 Ajuntaments catalans. Amb aquests acords, els Ajuntaments gaudeixen d’accés directe a la base de dades de l’AIAC. Aquesta circumstància agilita la localització dels propietaris dels animals de companyia identificats en cas que aquests es perdin.
Destaquen els convenis amb les ciutats de Barcelona, Lleida, Girona, Hospitalet del Llobregat, Sabadell, Sant Adrià del Besòs, Reus, Terrassa, Castelldefels, El Prat de Llobregat, Mataró, Mollet del Vallès, Manresa, Sant Cugat del Vallès, entre d’altres.
El Consell també té signats convenis de col·laboració amb ajuntaments i col·legis oficials de veterinaris en matèria de gestió del cens municipal d’animals de companyia.
Els Ajuntaments, Consells Comarcals, i altres Administracions que es detallen a continuació tenen conveni vigent amb el Consell de Col·legis Veterinaris i els Col·legis Oficials, en matèria de gestió del cens, i per tant les dades dels propietaris/posseïdors d’animals de companyia d’aquests municipis, inscrits a l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia, podran ser cedides per la seva incorporació als Registres censals municipals catalans, pel compliment de la legislació de protecció dels animals.
Protectores
El Consell ha signat convenis amb sis Protectores amb l’objectiu de fomentar la identificació i la tinença responsable d’animals de companyia. Durant l’any 2021, s’han inscrit 2.635 noves identificacions corresponents a xips de conveni protectores.
Qui és el Xipi, la mascota de l’AIAC
Sóc en XIPI i sóc un cadell de Gos d’Atura, la nova mascota del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya.
M’han creat perquè em faci amic dels nens i nenes de Catalunya, i així ensenyar-vos que heu de fer si teniu una mascota, i sobretot perquè feu cas de les recomanacions del vostre veterinari.
“COMENÇA A PASSEJAR-ME” (Enganxa’m al cotxe, a la teva carpeta…..)

SI VOLS POTS IMPRIMIR LES TITELLES DEL XIPI I LA XIPETA, I FER-LES TU MATEIX, amb els documents que trobaràs adjunts en pdf.
Contes d’en Xipi
Concurs Xipi i Xipeta
Pots visualitzar i descarregar tots els contes del Xipi i la Xipeta, fent clic sobre ells.
Participa en el concurs i guana un obsequi!