Loading...

Compartir:

Consells per a l’atenció de les mascotes després d’unes vacances a l’estiu

La tornada d’unes vacances pot resultar difícil per a les mascotes, especialment per als gats i gossos. La represa de les rutines requereix d”una adaptació de les mascotes i d”unes atencions específiques. Tant si viatgen, com si es queden amb d”altres persones cuidadores, hi ha una sèrie de recomanacions que cal tenir en compte per fer front al canvi de situació.

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (COVC) ha elaborat una sèrie de recomanacions amb l”objectiu de facilitar el retorn de les mascotes i els seus propietaris a la rutina després d”unes vacances, especialment a l”estiu. A més de la revisió veterinària per detectar possibles malalties i obtenir el millor diagnòstic possible, es recomana parar atenció als possibles canvis en el comportament per actuar en conseqüència. Aquestes són les principals recomanacions i actuacions que cal tenir en compte:

1. Retornar gradualment a les rutines. En general, el retorn a la rutina de les mascotes s”ha de fer de manera gradual, però amb fermesa, tenint en compte els bons hàbits. Durant el descans estival també se solen deixar a banda les rutines d”obediència i disciplina amb les mascotes, però a la tornada aquesta situació ha de canviar. Encara que desitgem gaudir al màxim fins a l”últim dia de vacances, cal recordar que les mascotes també necessiten temps per reordenar la conducta i els hàbits.

2. Sistematitzar l’alimentació. Cal vigilar la manera d’alimentar les nostres mascotes, tornar establir les hores més adequades i en les quantitats acostumades. Per ordenar la sensació de gana que desperten les vacances convé repartir l”aliment diari en un major nombre de porcions, però de menor quantitat. D”aquesta manera, es disminueix l”ansietat que pot aparèixer quan el temps de repòs augmenta.

3. Donar importància a la higiene. La higiene i neteja és un dels factors que més influeix en el comportament de les mascotes a la tornada de vacances: bany, tall d”ungles i raspallat de les dents són tasques fonamentals per a la salut dels animals de companyia.

4. Rentar les joguines i accessoris. Cal rentar o canviar les joguines, els llits, la roba i qualsevol altre element que la nostra mascota hagi utilitzat durant les vacances a fora de casa. També cal realitzar una neteja profunda dels espais per dormir, menjar, jugar o fer les seves necessitats a la llar, amb la finalitat d”eliminar qualsevol hoste indesitjable, com ara puces i larves que porten o que s”hagin colat a cas durant l’absència.

5. Tornar a l”activitat física habitual. Ja sigui gossos o gats, els horaris establerts per a les diferents activitats diàries han de ser una prioritat novament per evitar l”estrès o la depressió. Durant les vacances, els gossos solen practicar molta més activitat física, i després solen estar més en repòs. Per això, cal tractar d”incorporar gradualment totes aquelles activitats que es realitzaven abans, i tenir en compte que qualsevol modificació dràstica en la conducta que perduri per molt temps ha de ser considerada un senyal d”alarma.

6. Observar atentament l’estat d’ànim. Cal fixar-se en el comportament de les mascotes quan tornen a l’entorn habitual. El que per a les persones suposa una tornada a la rutina, per a les mascotes suposa tornar a passar més hores sol a casa. L”ansietat per separació és un problema que es pot tractar amb bons resultats en la majoria dels casos. No obstant això, es tracta d”un procés llarg i amb possibles recaigudes. Si en tornar a casa els primers dies de feina es detecten objectes trencats, orina o no toca o algun veí ens avisa que ha sentit bordar, cal pensar que en l’ansietat que passa per la separació.

7. Mantenir l’alerta davant possibles malalties. El més recomanable és començar amb una revisió veterinària completa de les mascotes, especialment després d’un període vocacional a l’estiu. Aquesta és l’única manera de descartar qualsevol afecció contreta en un ambient diferent. Cal parar especialment atenció a símptomes com ara: pèrdua de pes o de la gana, diarrees o vòmits, pèrdua de l”equilibri, desorientació o manca d”atenció, canvis en femta o orina, caiguda del pelatge o pèrdua de brillantor. Qualsevol d’aquests símptomes pot significar que alguna cosa no va bé.

8. Retornar de vacances des de l”estranger. Entre les situacions específiques cal prestar molta cura al retorn o l’entrada de mascotes des de l”estranger, ja que cal seguir una sèrie de recomanacions específiques per evitar problemes. A més, si s’adquireixen animals durant les vacances a l’exterior, és important recordar que no es poden passar fronteres o controls duaners amb gossos, gats o fures de menys de tres mesos d”edat. En aquests casos, cal fer una visita obligada al veterinari del país d’origen per certificar que l’animal no té cap malaltia. A més, segons els casos i el país d’origen poden haver-hi proves veterinàries obligatòries.