Loading...

Compartir:

El CCVC amplia la Comissió científica One Health amb la incorporació de reconeguts experts en salut humana i ecosistemes

– Ara estarà formada per set membres, amb les adhesions dels doctor sBonaventura Clotet i Tomàs Pumarola, del món biomèdic, i el biòleg Tomàs Montalvo, en l’àmbit de l’ecologia i la salut pública, que s’hi sumen als quatre experts veterinaris.

– Treballarà prioritàriament en quatre aspectes claus: l’ús prudent dels antibiòtics i el control de les zoonosis, la bioseguretat alimentària, com cuidar els ecosistemes i lluitar contra el canvi climàtic.

Barcelona, 2 de novembre de 2021– El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) amplia la seva Comissió Científica One Health a set membres, gràcies a les noves incorporacions d’experts reconeguts com el Dr. Bonaventura Clotet i el Dr. Tomàs Pumarola, de l’àmbit biomèdic, i el Sr. Tomàs Montalvo, en l’àmbit de l’ecologia i la salut pública. Els tres membres nous se sumen als quatre experts, de l’àmbit veterinari, que integren aquesta comissió.

Amb aquestes noves adhesions, la Comissió referma el seu caire interdisciplinari, en comptar amb professionals de la salut humana, la salut animal i l’ambiental, d’acord amb el concepte One Health (Una salut). Aquest concepte va ser anomenat formalment per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) i l’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) l’any 2010, amb l’objectiu d’abordar els problemes de la salut humana, la salut animal i mediambientals d’una manera globalitzada.

Actualment, aquest concepte s’està implementant a escala local, regional, nacional i global, per obtenir uns resultats òptims de salut i benestar. Entén la salut des d’una perspectiva col·laborativa, multisectorial i transdisciplinària, ja que reconeix les interconnexions entre persones, animals i el seu entorn compartit.

Per tant, el CCVC ha considerat necessari constituir una Comissió One Health interdisciplinària, formada per experts dels tres àmbits esmentats, per fomentar sinèrgies entre aquests professionals de diferents àrees d’expertesa i, fruit d’aquestes sinèrgies entre experts, contribuir a la millora contínua i simultània de la salut pública, la salut animal i mediambiental. Els nous membres que s’hi han incorporat són:

El Dr. Bonaventura Clotet, cap de malalties infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol, de Badalona; director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i referent mundial en la recerca del VIH, amb més de 700 articles publicats. Professor associat de la UAB i director de la Càtedra de Sida i Malalties Relacionades a la Universitat de Vic.

El Dr. Tomàs Pumarola, cap de Microbiologia de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, membre del Comitè Científic Assessor de la COVID-19 per a l’abordatge de la pandèmia a Catalunya, a més d’haver estat membre diversos comitès d’experts tant de l’àmbit català com de l’espanyol, docent i catedràtic de la UAB i investigador destacat.

El Sr. Tomàs Montalvo, membre del Servei de Vigilància i del Control de Plagues Urbanes de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, responsable del programa de vigilància de mosquits i del Programa de zoonosis transmeses per vectors, investigador del CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública i docent al màster de Salut Pública de la UPF.

Aquests tres nous membres s’afegeixen als quatre membres de la Comissió provinents de l’àmbit veterinari, tots ells professionals molt reconeguts: la Dra. Maria Àngels Calvo, Catedràtica de Salut Animal a la Universitat Autònoma de Barcelona; la Dra. Natàlia Majó, investigadora de sanitat animal de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); el Dr. Lorenzo Fraile, Professor agregat d”Epidemiologia i Farmacologia a la Universitat de Lleida i la Dra. Maite Martín, Degana de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Línies de treball

El CCVC vol que aquesta Comissió One Health sigui on òrgan consultiu, que permeti fer visible el paper dels professionals i seguir col·laborant amb l’Administració. El treball de la Comissió comprendrà plans de formació i recerca, entre altres activitats.

Les seves línies prioritàries de treball seran quatre: l’ús prudent dels antibiòtics, atès que les resistències als antibiòtics amenacen la salut mundial i la seguretat alimentària i es preveu que en l’any 2050 hi hagi més morts relacionades amb “els superbacteris” resistents que amb el càncer; cuidar els ecosistemes i lluitar contra el canvi climàtic, una de les majors amenaces del planeta i que pot suposar 250.000 morts addicionals entre 2030 i 2050; la bioseguretat alimentària, per produir aliments saludables í nutritius, ja que els aliments no segurs poden contenir substàncies que poden provocar més de 200 malalties; i el control de les zoonosis, o malalties infeccioses que es transmeten de forma natural entre els éssers humans o dels humans als animals.

L’exponent més proper de les zoonosis ha estat el virus SARS-CoV-2. Però és només un exemple, ja que el 60% de les malalties infeccioses humanes que existeixen són d’origen zoonòtic; almenys el 75% de les malalties infeccioses emergents dels éssers humans (SARS-CoV-2, l”ebola, el VIH, la influença, la ràbia, la febre de la Vall del Rift, la brucel·losi, etc.) tenen un origen animal; i cada any apareixen cinc noves malalties humanes i 3 són d’origen animal.