Loading...

Compartir:

El CCVC es reuneix amb el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya per establir enllaços de treball

Barcelona, 21 de setembre del 2021.- El president del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC), Ricard Parés; el vicepresident del CCVC, Ramon Cedó; i la responsable de la Gestió Tècnica del CCVC, Anna Vilà, es van reunir el passat dimecres 8 de setembre amb el director general d’Impacte Territorial i Social del Coneixement, del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Xavier Quinquillà per tal d’apropar els projectes d’aquestes dues Institucions i explorar vies de col·laboració.

El CCVC va exposar les accions que du a terme en l”àmbit de la investigació i de la docència. Destaca el conveni de col·laboració que el CCVC ha signat amb el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l”Institut d”Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i que estableix la participació dels veterinaris en l”estudi de l”afectació del SARS-CoV2 en els animals de companyia. En aquest sentit, el paper dels veterinaris ha estat clau, ja que diversos centres veterinaris de Catalunya han participat enviant mostres.

D’altra banda, també es va donar a conèixer el projecte “Et donem la Benvinguda a la professió”, que organitzen els veterinaris en col·laboració amb la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El 9 de setembre es va celebrar la primera jornada de ponències, per l’alumnat de primer, i els ponents van explicar especialitats del sector de la veterinària que són desconegudes, com: salut pública, seguretat alimentària, benestar animal, investigació o gerència d’animalari. Aquest projecte acompanyarà els alumnes durant els cinc anys de grau i adaptarà les activitats i la informació a les seves necessitats.

A banda d’això, el CCVC va transmetre altres projectes rellevants que està impulsant, com:

  • La gestió de la proliferació de gats ferals en zones urbanes (colònies felines).
  • El control o assessorament sanitari i benestar animal de centres d’acollida d’animals.
  • La formació dels veterinaris en diferents àmbits, com en l’ús prudent dels antibiòtics, entre d’altres.

El concepte One Health (Una Sola Salut) és essencial també pel CCVC i s’ha constituït la Comissió One Health, que aglutina professionals veterinaris, mèdics i biòlegs. És necessari treballar amb una visió holística que aglutini la salut humana, animal i mediambiental, ja que les zoonosis són un repte de salut pública i la seva gestió i control impliquen la col·laboració interdisciplinària de coneixements i experteses procedents de camps diversos.

Xavier Quinquillà ha observat que és molt positiu i enriquidor aquest treball conjunt, ja que afavoreix les sinergies. En aquest sentit, ha destacat la importància de la implicació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), així com del Departament de Salut, per traçar una línia de treball conjunta.

A banda d’això, Quinquillà ha subratllat la necessitat en aquests moments de fer visible el col·lectiu veterinari per la gran labor que està duent a terme en matèria de sanitat, benestar animal i salut pública.