El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya demana de nou a la Generalitat l’aprovació de l’obligatorietat de vacunar contra la ràbia

TORNAR

Compartir:

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya demana de nou a la Generalitat l’aprovació de l’obligatorietat de vacunar contra la ràbia

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya demana de nou a la Generalitat l’aprovació de l’obligatorietat de vacunar contra la ràbia

  • Recentment hi ha hagut un nou cas de ràbia a Ceuta a causa del contagi amb animals provinents de zones on la ràbia és present
  • En motiu del Dia Mundial Contra la Ràbia, el 28 de setembre, tornem a posar el focus en aquesta malaltia
  • Catalunya és una de les 4 comunitats autònomes on no és obligatori vacunar contra la ràbia

Barcelona, 25 de setembre del 2019. Amb motiu del recent cas de ràbia detectat a Ceuta, tornem a posar damunt de la taula la preocupació existent entre la professió veterinària catalana davant el fet de que no es pugui controlar correctament la ràbia al nostre país. El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya demana una vegada més a la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que aprovi l’ordre d’obligatorietat de vacunar i que es posin en marxa de nou les campanyes de conscienciació. Catalunya és una de les úniques quatre comunitats d’Espanya on no és obligatori vacunar.

La presidenta del Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya, Cori Escoda, explica: “Nosaltres parlem d’una sola salut, és a dir, per garantir la salut dels humans, cal que els animals que conviuen amb nosaltres estiguin sans. Per això, recomanem l’obligatorietat de la vacuna contra la ràbia, per evitar possibles contagis”.

Donada la importància d’aquesta zoonosis, els propers mesos el Consell posa en marxa un estudi per estimar la cobertura i la seroprevalença davant la ràbia en gossos sense propietari i amb propietari. La investigació es durà a terme al “Centro de Investigación de Encefalopatías y Enfermedades Transmisibles Emergentes” en associació amb el “Centro Nacional de Microbiologia del Instituto de Salud Carlos III”, en la seva qualitat de laboratori nacional de referència de ràbia.


Els desplaçaments incrementen el risc de contagi

Els viatgers cada cop són més conscients que cal vacunar-se abans de viatjar a determinats països. En canvi, estan menys assabentats de la necessitat de vacunar també a les seves mascotes si els acompanyen.

El 2013 hi va haver un cas de ràbia a Espanya a causa d’un gos que va viatjar al Marroc, una zona on persisteix aquesta malaltia. L’animal va ser traslladat sense complir ni els protocols veterinaris de vacunació ni la normativa per aquests tipus de desplaçaments.

El gos que havia estat infectat va mossegar a quatre nens i un adult i va infectar a set gossos a la comunitat de Castilla – La Mancha i, deu afectats a Catalunya. Gràcies als protocols previstos es va poder controlar la transmissió i difusió i evitar l’expansió. Un altre cas molt similar va tenir lloc l’estiu del 2004, quan una gossa importada del Marroc i infectada va fer saltar les alarmes a França. El Nord d’Àfrica és una de les zones del món on la ràbia és endèmica i sovint apareixen casos a Europa de cànids infectats procedents del Marroc.

Per Catalunya hi circulen viatgers de i cap a altres països on la ràbia persisteix, com el nord de l’Àfrica, algunes zones de l’Àsia i països de l’est d’Europa. La ràbia és una malaltia vírica invariablement mortal, si no es reacciona amb immediatesa, tant en els animals com per les persones infectades. Les vacunes antiràbiques ajuden a mantenir una barrera immunitària en la població canina i felina.


Més de 50.000 morts anuals a causa de la ràbia

Segons l’Aliança Global per al Control de la Ràbia (GARC, per les seves sigles en anglès), s’estima que la ràbia causa cada any 59.000 morts a escala mundial. Es tracta d’una malaltia molt greu que viatja pel sistema nerviós i que quan arriba al cervell és mortal. Més del 95% dels casos humans de ràbia són ocasionats per la mossegada o l’esgarrapada de gossos o gats infectats.

Des del Consell de Veterinaris creiem que és fonamental establir uns protocols de vacunació, amb caràcter obligatori. També tant el Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya com els quatre Col·legis que l’integren col·laborarem amb qualsevol campanya iniciada per l’Administració amb l’objectiu de protegir els animals domèstics residents a Catalunya i la salut humana ensems.