Loading...

Compartir:

El Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya constitueix la Comissió One Health, integrada per veterinaris experts en malalties transmissibles

– La Comissió One Health serà un òrgan consultiu en la gestió i el control de malalties com la Covid-19 a Catalunya
– Veterinaris científics i investigadors integren la comissió

Barcelona, 21 de desembre del 2020
La Covid-19 ha posat en evidència que la salut és global. La interrelació i la globalització defineixen el món d’avui; ara, les pandèmies s’han de tractar des de la perspectiva One Health (Una Salut). És un concepte promogut per la Unió Europea que indica que la salut humana, la salut animal i la salut mediambiental, així com la seva profilaxi, són interdependents i estan vinculades als ecosistemes en els quals coexisteixen.

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) ha constituït la Comissió One Health com un òrgan consultiu en malalties zoonòtiques, que són malalties transmissibles entre animals i persones. “Els veterinaris podem aportar molt a la salut pública: amb la comissió One Health ens posem al servei de la societat, de l’administració pública i dels mitjans de comunicació per aportar el nostre coneixement i expertesa”, explica el president del CCVC, Ricard Parés.

La comissió està formada per veterinaris de reconegut prestigi i àmplia trajectòria professional: la doctora en veterinària, doctora en farmàcia, diplomada en sanitat i secretària general de l’Acadèmia de Ciències Veterinàries de Catalunya, M. dels Àngels Calvo; el doctor en veterinària i professor de la Universitat de Lleida (UdL), Lorenzo José Fraile; la doctora en veterinària, responsable del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Natàlia Majó; i la doctora en veterinària, degana de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i presidenta de la Conferència de degans i deganes de Facultats de Veterinària d”Espanya (CDVE), Maite Martín.

Objectiu de la Comissió One Health

És important recordar que el 60% de les malalties infeccioses són d’origen animal i que, per tant, les zoonosis són un repte vigent per a la salut pública. Quan una malaltia afecta el conjunt de la població s’ha d’abordar des de la perspectiva epidemiològica independentment de l’espècie animal afectada. Els veterinaris poden aportar la seva experiència i coneixement en la gestió i control de malalties contagioses.

La política sanitària que els veterinaris apliquen en la producció animal ha afavorit que malalties humanes que fa anys tenien una elevada prevalença, actualment no suposin un problema. Alguns exemples han estat la tuberculosi i la brucel·losi; i avui, ho és el virus del Nil, que es presenta com un repte actual. Per això, és fonamental que els veterinaris i les veterinàries formin part dels equips interdisciplinaris de prevenció i lluita contra aquestes epidèmies.

El CCVC té voluntat que la Comissió One Health sigui un instrument de col·laboració amb l’administració catalana, que visibilitzi encara més el paper de la professió veterinària en la salut pública i que enforteixi la col·laboració entre el CCVC i l’administració.

Qui la conforma?

M. dels Àngels Calvo – Llicenciada i Doctora en farmàcia per la Universitat de Barcelona. Premi Extraordinari de Llicenciatura. Llicenciada i Doctora en veterinària per la Universitat Complutense de Madrid. Diplomada en Sanitat i Especialista en Microbiologia i Parasitologia. Catedràtica de Sanitat Animal per la UAB. Ha publicat més de 230 treballs de recerca. Ha dirigit 42 tesines i 20 tesis doctorals. Ha rebut 12 premis per la seva tasca investigadora. Va ser vice-degana i Degana de la Facultat de Veterinària de la UAB. És Membre de el Consell Assessor de la Salut Pública Catalana. Vicepresidenta de la Real Acadèmia Europea de Doctors, Secretària general de l”Acadèmia de Ciències Veterinàries de Catalunya, Secretària general adjunta de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i Membre de la Junta de Govern de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya.

Lorenzo José Fraile – Doctor en veterinària (any 1996), en la branca de Farmacologia experimental i clínica, per la Facultat de Veterinària de Saragossa. Va desenvolupar l’activitat investigadora al Laboratori de Farmacologia i Fisiologia d”aquesta facultat (1990 – 1996). Va ser veterinari especialista en porcí per Cargill Espanya S.A i Picber, SA (1996-2004). Investigador a temps complet pel CReSA en el departament d”epidemiologia, control de malalties i assaigs clínics (2004-2010). Va treballar com a expert en l”Agència Europea del Medicament per avaluar el registre de nous medicaments i vacunes veterinàries a Europa (2005-2008). Professor agregat d”Epidemiologia i Farmacologia a la Universitat de Lleida (2010-actualitat). En aquesta posició va participar en el Màster de Sanitat i Producció porcina i en el doble grau de Veterinària i Ciència i Producció Animal. La seva recerca se centra en optimitzar els programes de medicina preventiva en animals de producció i les seves línies de treball són la farmacologia clínica, l”epidemiologia i la immunologia aplicada. Més de 100 articles publicats en revistes científiques internacionals.

Natàlia Majó – És doctora en veterinària i actualment és la cap del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’IRTA. És professora titular del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la Facultat de Veterinària de la UAB. Té la diplomatura europea d’especialista en patologia veterinària i també de ciència avícola. El seu àmbit de recerca són les malalties víriques de les aus, en especial la grip aviària, i fa més de quinze anys que lidera un grup de recerca en aquesta temàtica, amb 12 tesis dirigides i més de cent publicacions científiques indexades. És editora associada de la revista Avian Pathology. Ha estat membre del Council del European College of Veterinary Pathologists (ECVP) i del Comité Ejecutivo de la Asociación Española de Ciencia Avícola (AECA). Ha coordinat el Máster Erasmus Mundus en Infectious Diseases and One Health a la UAB. El CReSA vol millorar la salut animal, la seguretat dels productes animals destinats al consum humà i vol desenvolupar vacunes innovadores i eficaces, així com també fa recerca en malalties zoonòtiques que tenen un impacte en la salut pública.

Maite Martín – Degana de la facultat de veterinària de la UAB des del 2016, presidenta de la Conferencia de Decanos y Decanas de Veterinaria de España (CDVE) i representant de les facultats de veterinària d’Espanya i Portugal a la comissió executiva de la European Association of Establishments for Veterinary Education. Professora del Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia de la UAB des del 2008 i vicedegana d”Assumptes Acadèmics i Qualitat de la Facultat del 2014 al 2016. Imparteix docència en els graus de Veterinària i de Ciència i Tecnologia dels Aliments sobre fisiologia, fisiologia humana i disseny experimental i de projectes de recerca. Ha estat coordinadora del Curs de Formació de Personal Investigador Usuari d”Animals per a experimentació i altres Finalitats Científiques des del 2001. Experta en neurogastroenterologia, motilitat intestinal, alteracions de la motilitat i sistema nerviós entèric, és membre del grup de recerca consolidat per a l”Estudi de la Motilitat Digestiva i la seva Alteració en les Malalties Cròniques, i està adscrita al CIBER de Malalties Hepàtiques i Digestives de l”Institut de Salut Carles III. Ha estat també col·laboradora de recerca en el Servei d”Aparell Digestiu de l”Hospital General Vall d”Hebron (1995 – 2000).