Loading...

Compartir:

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya considera necessària que la vacunació antiràbica sigui obligatòria a Catalunya

Aquest mes ha tornat a insistir posant de manifest aquesta necessitat dirigint-se al Departament de salut i al Departament d’Acció Climàtica amb una carta

El Consell fa molts anys que fa divulgació a la societat com l’any passat que va fer un Manifest on exposava la Dra. Maria Àngels Calvo que “La vacunació dels gossos és l’estratègia més rendible per prevenir la ràbia en l’ésser humà, ja que no només redueix les defuncions atribuïbles a la ràbia transmesa pels gossos, sinó també la necessitat de profilaxi postexposició com a part de l’atenció als pacients mossegats”. I va afegir: “Les infeccions que es consideraven erradicades, o controlades, estan repuntant a causa de la capacitat de desplaçament de persones i animals entre Europa, països de l’est i els països de nord d’Àfrica, en què la ràbia és una malaltia prevalent, particularment en el medi rural”.

Així mateix, també es va fer una campanya per a la ciutadania on el lema era “La vacunació: un vestit fet a la mida de la teva mascota, on la seva salut és la teva salut”.

Aquest mes el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya ha tornat a insistir posant de manifest la necessitat de la vacunació dirigint-se al Departament de salut i Departament DACC amb una carta.

I és per això que des del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya davant de la situació actual, volen contribuir a la integració plena de les mascotes dels refugiats ucraïnesos en el sistema de control i identificació de l’AIAC.
Per aquest motiu, s’ha posat a disposició de les autoritats competents un llistat de professionals voluntaris que aplicaran el protocol sanitari que, des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, s’ha recomanat.

Ucraïna és un país no pertanyent a la UE i, per tant, l’acceptació dels animals provinents d’allà en condicions normals, haurien de passar una sèrie de requeriments que, donades les circumstàncies excepcionals, no s’han realitzat. Aquests mínims suposen establir unes línies vermelles que no podem traspassar, ja que s’ha de protegir la salut dels animals i sobretot la salut humana. Una d’aquestes línies i la més important, és la de la ràbia.

Ucraïna és un país declarat no lliure de ràbia i, en canvi, a Catalunya no és obligatòria la vacunació contra aquesta malaltia, creant un risc que entre tots hem de minimitzar al màxim. El protocol contempla aquesta circumstància i obliga a testar la situació immunològica de totes les mascotes que ens arribin d’Ucraïna a través d’una mostra de sang, a vacunar-los i a tenir-los en vigilància fins que es constati la seva negativitat. De la mateixa manera, el protocol també contempla la identificació de la mascota i recomana la seva integració a l’arxiu de dades de l’AIAC.

Els diferents agents implicats en aquesta tasca sanitària demanen l’ajut i comprensió de la societat per tal d’assolir l’objectiu d’integrar plenament aquestes mascotes en el nostre sistema sanitari cosa absolutament necessari per protegir-nos adequadament.

Des del Consell volen recordar que un pla vacunal proposat pels veterinaris i portat al dia, ja contempla la vacunació de ràbia i, per tant, la protecció adequada de l’animal davant aquesta malaltia.

Els/les veterinaris/àries voluntaris/àries amb la col·laboració del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, el Consell dels Col·legis Veterinaris de Catalunya, els col·legis oficials professionals i l’AIAC sufraguen totes les despeses provinents de l’aplicació d’aquests protocols sanitaris.