Loading...

Compartir:

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya – Verola del mico

La verola del mico és una malaltia zoonòtica viral on diferents espècies de rosegadors es consideren els reservoris per aquest virus.

Aquesta malaltia tot i que és coneguda, no hi ha estudis que certifiquin la transmissió entre humans i animals de companyia.

Encara que hi ha poca informació sobre aquest tema i que la probabilitat de transmissió és molt baixa, “teòricament el contagi és possible”. “Un esdeveniment d’aquest tipus podria portar eventualment al fet que el virus s’establís en la fauna europea i la infecció es convertís en endèmica, elevant doncs la probabilitat de transmissions zoonòtiques”, sostenen. Per això, s’ha proposat la possibilitat de realitzar quarantenes i proves de verola del mico també als animals de companyia que hagin estat exposats o corrin el risc d’estar-lo.

Les recomanacions del Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties (ECDC) que ens indica en un informe que el brot de la verola del mico ja afecta a més d’un centenar de persones en el continent. En ell s’adverteix del “risc potencial de transmissió de persones a animals” i per això ha demanat una “estreta col·laboració entre les autoritats sanitàries i veterinàries” per a evitar un major nombre de contagis.

El Dr. Joaquim Segalés , veterinari –investigador de l’IRTA-CReSA ens exposa que perquè la transmissió persona-animal sigui positiva s’hauria de parlar d’un contacte estret entre els dos a través de fluids corporals, exposició a gotícules respiratòries o a fòmits (superfícies, objectes, etc) contaminats. D’aquí que es recomanaria que les persones amb infecció o eventual exposició al virus de la verola del mico evitessin un contacte estret amb la seva mascota i, que si fos possible, durant un període de 2-4 setmanes, la cura de l’animal la fes una altra persona.

La EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentaria) no té cap coneixement fins aquesta data de cap informe sobre les infeccions en els animals (animals de companyia o animals salvatges ) en la Unió Europea.

https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Monkeypox-multi-country- outbreak.pdf