Loading...

Compartir:

El Consell inicia una sèrie de reunions amb els grups parlamentaris per exposar-los la preocupació del col·lectiu pel RD 666/2023

La primera reunió va ser el 25 de març amb Junts, i va aprofitar-se per posar també sobre la taula la necessitat d’agilitzar l’aprovació del decret per a la vacunació antiràbica obligatòria a Catalunya

Una representació del Consell encapçalada per Verónica Araunabeña, presidenta, va reunir-se el 25 de març al Parlament de Catalunya amb alguns diputats de Junts: Ignasi Prats, Irene Negre, Jordi Fàbrega i Joan Canadell, amb l’objectiu de presentar-los el Consell i compartir-los les preocupacions actuals del col·lectiu veterinari català. El tema principal que va tractar-se en la reunió va ser la inquietud al voltant del RD 666/2023, de 18 de juliol, que regula la distribució, prescripció, dispensació i ús dels medicaments veterinaris. El Consell va manifestar que és necessari que el model de distribució de medicaments veterinaris a Espanya es faci a través de les clíniques veterinàries, tal com es fa en altres països.

A banda d’Araunabeña, a la reunió amb els diputats de Junts van assistir-hi Joan Mesià , vicepresident; Joan Prous, tresorer; Ramon Cedó, vocal per Girona; Miquel Molins, vocal per Lleida; Anna Vilà, directora del departament de Gestió Tècnica, i Rafael Mendieta, clínic de Girona i membre de junta del Col·legi de Veterinaris de Girona.

El la reunió, Araunabeña va explicar que, si bé els veterinaris són conscients de la necessitat de reduir l’ús d’antimicrobians, el reial decret «és una falta de consideració a la nostra pràctica clínica, coneixement científic i experiència en l’aplicació d’aquests medicaments als animals, perquè a les fitxes no s’hi contempla el nostre criteri clínic». Dues altres demandes que van fer els representants del Consell als parlamentaris és que l’IVA dels veterinaris, que és del 21%, s’equipari amb el de la resta dels professionals sanitaris, que és del 0%; també, la necessitat d’aprovar el decret pel qual s’estableix la vacunació antiràbica obligatòria a Catalunya.

Per acabar, va donar-se a conèixer l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia (AIAC), creat pel Consell fa 38 anys. Es tracta d’un servei que els veterinaris ofereixen als propietaris d’animals de companyia i la societat en general amb l’objectiu de fomentar la tinença responsable, i que facilita la localització de gossos, gats, fures i altres animals domèstics extraviats o robats. Per als representants del CCVC, que Catalunya tingui dos bases de dades AIAC i ANICOM crea confusió entre la ciutadania. A diferència de la base de dades de l’ANICOM, a l’AIAC hi ha una pestanya sanitària que pot englobar tota la informació  de les vacunes administrades als animals identificats a Catalunya i que permet crear un mapa epidemiològic a Catalunya.