Loading...

Compartir:

Els partits estan d’acord en rebaixar l’IVA veterinari i, tot i així, l’esmena no és aprovada als Pressupostos Generals de l’Estat

Els Polítics Responen és la campanya endegada pel Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya per entendre els arguments dels parlamentaris

D’esquerra a dreta: la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó; el diputat al Parlament Europeu per Ciutadans, Jordi Cañas; el veterinari i diputat a les Corts per Esquerra Republicana, Joan Capdevila; la diputada al Parlament pel Partit Socialista de Catalunya, Assumpta Escarp; el diputat al Parlament per Catalunya En Comú Podem, Lucas Ferro; la número 2 a les llista de Barcelona pel PDeCAT, Joana Ortega; la regidora de l’Ajuntament de Reus per Les CUP, Mònica Pàmies; i la número 2 a la llista de Barcelona pel Partit Popular de Catalunya, Lorena Roldán.

Barcelona, 9 de febrer del 2021
En plena campanya per les eleccions al Parlament de Catalunya, el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya ha demanat als partits polítics les dues preguntes candents de la veterinària:
1. Estaries d’acord en reduir l’IVA que grava la professió veterinària al 10%, com era fins el 2012?
2. Estaries d’acord en incloure els veterinaris a la comissió que gestiona la COVID?

A grans trets i a mode d’spoiler, els partits estan d’acord en efectuar la rebaixa de l’IVA. És una petició que els col·legis professionals de veterinaris de Catalunya i Espanya demanen des del 2012 i, tanmateix, encara no s’ha fet efectiva. La darrera oportunitat es va tenir durant el debat per a l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), i, tot i que aquesta vegada la rebaixa de l’IVA era un punt en els acords de legislatura de PSOE i Podemos, s’ha tornat a quedar en paper mullat. Aquí, desgranem els principals arguments polítics.

Des del Partit Popular de Catalunya, Lorena Roldán, diu que l’única justificació per a una pujada de l’IVA és “una situació extrema com la del 2012, en què Espanya estava a punt de ser intervinguda per Europa”. El govern popular és qui, al 2012, va pujar l’IVA als veterinaris de petits animals, recollits als pressupostos de l’ex ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro. En canvi, ara el PPC inclou al seu programa electoral una proposta per reduir-lo.

La diputada del Partit Socialista de Catalunya, Assumpta Escarp, assegura que a “hisenda no li interessa baixar impostos, sobretot si el que es vol és recaptar més”. Afegeix també que no és un punt present al seu programa electoral, ja que e les “autonòmiques no es té en compte l’IVA”. En canvi, l’eurodiputat per Ciutadans, Jordi Cañas, observa que pujar l’IVA encareix el servei i pot acabar deprimint una activitat professional. Destaca també que per a què la reducció sigui efectiva “cal convèncer el Govern Espanyol” i apunta que a diferents “països d’Europa l’IVA és igual per a tots els professionals veterinaris”.

El diputat per Catalunya en Comú Podem, Lucas Ferro, reconeix que en el seu programa conjunt amb els socialistes hi ha un punt dedicat a la rebaixa de l’IVA i assegura que ho segueixen “defensant”. Tanmateix, esgrima: “L’acord de pressupostos també ens lliga en no poder acceptar esmenes que tinguin impacte pressupostari perquè ja hem pactat els pressupostos i aquest aspecte va quedar fora. Nosaltres en som conscients, que s’ha de baixar l’iva, perquè la salut animal dels animals domèstics forma part d’una visió integral de la salut”.

El veterinari i diputat a les Corts per Esquerra Republicana, Joan Capdevila, afirma: “Estem posant en evidència especialment a PSOE i Podemos perquè un dels punts que hi havia en el seu programa conjunt era reduir l’IVA veterinari al tipus impositiu baix i a l’hora de votar van prémer el botó equivocat”. Joan Capdevila va presentar una esmena als PGE que no es va arribar a contemplar ni tan sols en el projecte, ja que no va obtenir el recolzament suficient.

“Tots crèiem que aquest any l’esmena quedaria recollida als PGE i finalment no ha estat així. L’esmena presentada per ERC podia recollir la bona voluntat, però després de tants incompliments, s’ha de posar en un articulat que obligui i condicioni”, explica Joana Ortega, número 2 a la llista del PDeCAT per Barcelona.

La regidora de Reus per les CUP, Mònica Pàmies, i la consellera a la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, estan d’acord també en aquesta rebaixa. Tanmateix, sembla que no hi ha un full de ruta, ja que els PGE s’acaben d’aprovar i no està clar quan hi pot haver una altra oportunitat per fer efectiva aquesta reducció.

Pel que fa a la segona qüestió: “Estaries d’acord en incloure els veterinaris a la comissió d’experts que gestiona la COVID?” també s’ha obtingut el mateix quòrum polític. De les seves respostes, es destaca que són coneixedors del concepte Una Salut o, One Health en anglès, el concepte que fa referència a que la salut animal, la mediambiental i la humana estan interrelacionades.

També coincideixen en que la pandèmia és una situació extraordinària que requereix d’aprofitar tot el coneixement que hi ha. I si és un coneixement que prové dels veterinaris, un col·lectiu de professionals sanitaris amb experiència en la gestió i control de malaltes transmissibles en animals, és una altra raó de pes per tenir-los en compte, exposen els polítics.

Des del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya i els quatres col·legis Oficials de Veterinaris posem una vegada més a disposició del govern l’expertesa del nostre col·lectiu al servei del govern i de tota la ciutadania.

Per a més informació, pots veure els vídeos de la campanya #ElsPolíticsResponen amb les dues preguntes que hem fet tots els partits:
1. Rebaixa de l’IVA veterinari
2. Veterinaris a la comissió d’experts