Loading...

Compartir:

Els veterinaris de Catalunya creen el programa GIF-vet per controlar les colònies de gats

El programa GIF-vet neix per oferir informació contrastada i actuar com a organisme mediador davant la creixent presencia de gats ferals als carrers. Els principals problemes que presenten les colònies de gats no controlades són de tipus sanitaris, de convivència i per al medi ambient.

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC), organisme que reuneix i representa els col·legis professionals de les demarcacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, ha presentat el programa GIF-vet, per a la Gestió Integral de Colònies de Gats Ferals. En la presentació davant els mitjans de comunicació, s’han repassat les conclusions a les quals han arribat els veterinaris per a una correcta gestió dels gats ferals i les colònies urbanes de gats per fer front als reptes de zoonosi, salut pública i benestar animal.

En l’acte de presentació ha intervingut la coordinadora del programa GIF-vet, Alexia Falcó; i María Pifarré, representant del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona al Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya. Segons han explicat, aquest programa neix per oferir informació contrastada i poder actuar com a organisme mediador entre l’administració local i la ciutadania. El programa dels veterinaris catalans sorgeix per oferir una resposta eficaç davant la presencia creixent de gats ferals als carrers de molts pobles i ciutats de Catalunya i, al mateix temps, per a definir els protocols que garanteixen la salut pública i el benestar animal.

Els problemes de les colònies de gats

La presència de gats al carrer és habitual a tots els pobles i ciutats de Catalunya. La majoria d’aquests animals són gats domèstics abandonats o de descendència salvatge, sense cap mena de control. Aquests animals, tot i que es troben en un estat sanitari i nutricional deficient, es reprodueixen amb molta facilitat. A la ciutat també troben aliments fàcilment, en alguns casos per l’acció de les persones que els dona restes de menjar i que acaben embrutant l’entorn. El Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona calcula que només a la capital catalana coexisteixen unes 700 colònies amb més de 9.000 felins.

Els problemes que representen les colònies de gats no controlades són sanitaris, de convivència i per al medi ambient. Els beneficis de tenir controlades les colònies de gats, són de tipus sanitari, però, també, de reducció dels excessos de població felina a les colònies. En condicions favorables i sense cap mena de intervenció o control veterinari, la progressió felina de creixement estableix que una sola gata pot tenir una descendència indirecta de més de 1.700 gats i gates en només tres anys.

GIF-vet per al control de les colònies de gats

Una colònia controlada de gats urbans és un grup de gats esterilitzats que conviuen en un espai públic i que són alimentats amb pinso sec. Les colònies controlades de gats permeten gaudir de la presència d’aquests animals a la ciutat i, alhora, disminueix els problemes de sobrepoblació i garanteix una integració adequada a la realitat urbana.

Perquè això sigui possible s’aplica el model d’actuació de captura, esterilització i retorn (CER) sobre les colònies de gats. Un cop capturats, se’ls practica una revisió veterinària per descartar que no pateixin cap malaltia contagiosa, s’esterilitzen, se’ls fa una petita marca a l’orella per identificar-los i es retornen a l’espai on van ser capturats. L”objectiu de la creació de colònies de gats ferals, per tant, es basa en la millora la qualitat de vida, evitar el potencial risc sobre la salut pública i reduir al màxim l’impacte sobre la fauna salvatge.

El programa GIF-vet es crea amb la finalitat de tenir un pla estratègic comú entre tots els tipus de control de gats ferals de manera que la implantació d”un protocol d”actuació faciliti l’aplicació de les mesures necessàries per gestionar amb èxit les colònies de gats des dels ajuntaments, les entitats protectores i els centres veterinaris.

En aquest model d’actuació, els centres veterinaris col·laboradors que seguiran els protocols GIF-vet s’encarregaran de proveir el Pack Feli:

  • Per facilitar l’atenció veterinària dels animals (revisió, analítiques, esterilització, identificació, vacunació antiràbica, altes i baixes de la colònia).
  • Per a l’elaboració d’un Pla Sanitari de la Colònia (tractaments mèdics i desinfectants, periodicitat dels tractaments, gestió de la farmaciola veterinària).
  • Per a realitzar formació i donar informació i suport per a l”educació de les persones cuidadores i alimentadores dels animals de les colònies.

Aquest conjunt de serveis veterinaris s’oferirà als ajuntaments per facilitar un Sistema de Registre de Colònies; un programa de formació per a la gestió, la captura i l’alimentació de les colònies; un programa de formació per al personal de l”ajuntament; i un espai de custòdia dels elements necessaris per al control de la colònia.

També s’oferirà a les entitats protectores, que se les orientarà en la creació d’un programa de voluntariat, tant per a les persones gestores, com per a les capturadores i les alimentadores; l’emplenament dels diferents formularis per a la gestió, l’alimentació, la neteja i desinfecció de les colònies; el control dels animals intervinguts quirúrgicament; l’obtenció i administració de medicació periòdica; i la creació d’una xarxa de socialització i adopció.

Jornada veterinària per a la presentació del programa GIF-vet

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya organitza i convoca la primera Jornada Veterinària i Salut Pública amb el títol "Gats Ferals i Colònies Urbanes: un repte per la professió", que tindrà lloc a la seu del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB) el dijous 7 de juny, de les 9 a les 14.30 hores. Una jornada que compta amb el suport de les empreses del sector veterinari Virbac i Purina.

El programa de la jornada, destinada als professionals veterinaris, responsables de l’administració i entitats protectores d’animals, presentarà el programa GIF-vet, Gestió Integral Felina Veterinària. A més, preveu abordar els àmbits de “zoonosi i salut pública”, “cuidadors de colònies de gats” i “competències i normativa”, amb l’objectiu de contextualitzar i presentar aquest programa per al control de les colònies de gats a Catalunya.