Loading...

Compartir:

Èxit de la primera jornada One Health

Va comptar amb la presència del Conseller de Salut, Josep Maria Argimon

El dimecres dia 30 de març va tenir lloc la primera jornada One Health realitzada pel Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya i la qual, va comptar amb la presència del Conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon.

El conseller Argimon va recordar que “ja fa un parell de dècades que el concepte One Health es va posar sobre la taula, però ara cal posar-se a treballar. La pandèmia de SARS-CoV-2 ha estat un exemple de la seva importància. Els canvis ambientals poden afavorir el pas dels patògens dels animals cap als humans, i no es pot tenir èxit en els objectius de salut només des de la medicina, sinó que cal un enfocament holístic”.

Per part del President del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya, Ricard Parés, va exposar la importància del concepte d’una sola Salut a l’hora de comprendre i afrontar els rics sanitaris mundials, sovint utilitzant per coordinar els esforços multisectorials de prevenció i resposta en enfront de malalties zoonòtiques, en el marc del control de malalties com la ràbia, la influença aviar, la tuberculosi, la brucel·losi i entre altres la febre del Nil Occidental. La gestió d’aquests riscs sanitaris globals no es pot realitzar de forma individual i requereix la plena cooperació dels sectors de la sanitat animal, la Salut humana i el medi ambient. En termes generals el concepte d’One Health és una necessitat urgent per reestructurar les polítiques de desenvolupament i fer-les més efectives i sostenibles, i protegir i promoure la salut individual i col·lectiva, en el sentit més ampli i de forma totalment alineada amb l’Agenda 2030.

L’acte va servir per presentar la comissió científica One Health formada pels experts Dr. Bonaventura Clotet, Dra. Laila Darwich, Dr. Lorenzo Fraile, Dra. Maite Martin, Dra. Maria Àngels Calvo, Dra. Natàlia Majó, Tomàs Montalvo i Dr. Tomàs Pumarola, els quals va debatre sobre les zoonosis emergents que representen un risc per a la salut pública i sobretot, van reivindicar la necessitat de què l’administració integri i aposti per la prevenció. La comissió científica també va expressar la seva disposició davant la Generalitat i les ganes que se’ls escolti com a experts.

El Dr. Joaquim Segalés, investigador de CRESA i professor del departament de Sanitat i Anatomia d’animals de la UAB, va ser el convidat d’honor amb la ponència “Una salut: un concepte inclusiu” i va posar especial èmfasi en una aposta conjunta per part de tots els actors amb una salut inclusiva. Així mateix, va rebre el Premi One Health en reconeixement de la seva trajectòria professional i el treball en la divulgació i investigació de la SARS COV-2.

Per la seva banda la Dra. Laila Darwich, Directora Màster Zoonosis – One Health de la Facultat de Veterinària (UAB) va dur a terme la ponència “Experiència i Formació One Health” i la Dra. Maite Martin, degana de la Facultat de Veterinària de la UAB va fer l’acte de cloenda.