Loading...

Compartir:

La Facultat de Veterinària de la UAB i el CCVC expliquen als alumnes de veterinària les sortides professionals més desconegudes

– El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) i la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) inicien una col·laboració i organitzen la jornada “Us donem la benvinguda a la professió” per als alumnes de primer curs

– Els ponents representen diferents àmbits d’actuació del sector, com: salut pública, la seguretat alimentària, benestar animal, la investigació i la recerca biomèdica, entre d’altres

Barcelona, 14 de setembre del 2021.- La majoria d”estudiants inicien la carrera de veterinària perquè es volen dedicar a clínica de petits animals i exòtics, però és un camp professional amb molta competència. A Catalunya hi ha actualment 1105 centres veterinaris, localitzats principalment a la província de Barcelona (792 centres). “Tanmateix, la veterinària és molt àmplia i engloba una infinitat de sortides professionals que són molt poc conegudes i igual de rellevants a la societat”, observa el president del CCVC, Ricard Parés. Ell afegeix: “Amb aquesta jornada volem donar una visió als alumnes de primer de les sortides laborals del col·lectiu”.

La responsable de gestió tècnica del CCVC, Anna Vilà, ha convidat ponents que exerceixen especialitats i rols diferents per tal de transmetre als estudiants l”amplitud de la professió. I malgrat la diversitat de perfils, el concepte One Health (Una Salut) ha estat transversal i ha estat present en totes les ponències. Fa referència a la interrelació entre la salut humana, l”animal i la mediambiental i dóna un paper rellevant al veterinari en la gestió i control de molts dels reptes actuals, com la pandèmia de la COVID-19.

La veterinària en la Salut Pública
“A Catalunya, la Llei de Salut Pública estableix les accions, les competències i els agents que treballaran en aquest camp”, resumeix la tècnica de salut de l”Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Mercè Almirall. Les activitats de salut pública es diferencien entre les que volen promocionar la salut i les que volen protegir la salut. El veterinari té una incidència en la protecció de la salut, on s”encarrega de les accions que van dirigides al control sanitari del medi ambient, en el sentit més ampli: el control de la contaminació del sòl, de l”aigua, de l”aire i dels aliments. També pot incloure el transport i seguretat en el treball. S”ha dividit en dues àrees: seguretat alimentària i sanitat ambiental.

La veterinària en la Seguretat Alimentària
A tot el món es propaguen més de 200 malalties a través dels aliments, segons l”Organització Mundial de la Salut (OMS). “Com que la majoria d”aliments que mengem són d”origen animal, s”ha assignat al veterinari la feina de garantir la seguretat alimentària”, observa el consultor en Seguretat Alimentària i president de l”Associació de Veterinaris i Higienistes de Catalunya (AVHIC), Jordi Gisbert. Posa en pràctica diferents recursos i estratègies per garantir que els aliments d”origen animal siguin segurs per al consum i, per tant, treballa des del primer moment de “la producció i en tota la cadena alimentària, de la granja al plat”, ha recordat la tècnica de Salut Pública a la Diputació de Barcelona, Clàudia Caballero.

La veterinària en Benestar Animal
L”investigador de Benestar Animal en animals de granja a l”Institut d”Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Antoni Dalmau va exposar que el benestar animal no es pot definir a partir de l”estat emocional, perquè no hi ha manera de mesurar les emocions. La definició més acceptada és la que es basa en Les Cinc Llibertats descrites per Francis Brambell. Diu que l”animal ha d”estar: lliure de gana, set i desnutrició; lliure de pors i angoixa; lliure d”incomoditats físiques o tèrmiques; lliure de dolor, lesions o malalties; lliure per poder expressar les conductes i pautes de comportament pròpies de la seva espècie. En conclusió, que l”animal visqui una vida digna de ser viscuda. I afegeix Dalmau: “El benestar animal pertany a l”animal i els veterinaris són els que més en saben d”aquests animals”. La feina d”assessor i auditor en benestar animal són dues de les sortides més comunes.

La veterinària en recerca biomèdica i gerència d”animalari
La veterinària en la recerca biomèdica realitza un servei de suport als investigadors.
“A Catalunya hi ha diverses institucions de recerca, ja que s”ha apostat per tenir centres potents i amb ressò internacional”, explica la directora tècnica del Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge de Catalunya (CMCiB), Hospital Germans Trias i Pujol, Sara Capdevila.

L”assessora clínica del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB), Irene López, ha exposat la feina que porten a terme els assessors dels col·legis: assessoren les clíniques que hi ha en funcionament, asseguren que compleixen amb els requisits mínims, i ajuden a tots aquells col·legiats que volen obrir un centre. També són un nexe entre els professionals i el col·legi veterinari i dóna a conèixer i informa dels serveis i funcions que els col·legis ofereixen al col·lectiu.

“L”exposició dels ponents en els diferents perfils de la nostra professió ha estat enriquidora, i ara és el torn dels nostres estudiants, a qui els toca començar la formació amb una sòlida base científica i preparar-se pel seu futur”, ha destacat la coordinadora de la Titulació del Grau en Veterinària de la UAB, Carmen Díaz-Bertrana. La jornada ha finalitzat amb la intervenció del vicepresident del CCVC, Ramon Cedó, que ha conclòs: “El CCVC vol oferir un acompanyament a l”alumnat d”ençà que entra a la facultat fins que acaba el grau”. Aquesta primera jornada s”ha inaugurat amb la promoció 2021-2026, a qui se’ls ha entregat una bata esponsoritzada per Gepork i pel CCVC. Les jornades s”aniran ampliant fins a cobrir tots els cursos. Ramon Cedó també ha agraït la bona predisposició de la Facultat, especialment de la seva degana, Maite Martín, qui ha facilitat la realització d”aquesta jornada.