Loading...

Compartir:

La Generalitat i el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya acorden la cessió de dades per al Registre d’animals de companyia

Han signat un conveni que permetrà optimitzar la gestió de les dades que recull el col·lectiu veterinari quan identifica animals de companyia per facilitar la seva recuperació en cas de pèrdua o robatori i evitar abandonaments

El Departament de Territori i Sostenibilitat i el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) han signat un conveni per establir la cessió de dades des de l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia (AIAC), gestionat pel Consell des del 2001, al Registre General d”Animals de Companyia (ANICOM), gestionat pel Departament des del 2011.

Aquest acord facilita el traspàs de les noves altes des de l’AIAC cap a l’ANICOM i representa una optimització en la gestió de dades, fruit de la cooperació entre les dues institucions. Això permetrà millorar la recuperació dels animals de companyia perduts o robats, i representa un pas més en pro de la tinença responsable.

Procés centralitzat

En primer lloc, l’acord permet complir amb la Llei de protecció dels animals que estableix l’ANICOM com a registre únic i obliga a identificar els animals de companyia (gossos, gats i fures). En virtut d’aquest conveni, les noves identificacions registrades a l’AIAC realitzades pel col·lectiu de professionals veterinaris col·legiats seran periòdicament i automàticament traslladades en bloc pel Consell al Registre.

D’aquesta manera, aquest flux d’informació centralitzada evitarà al col·lectiu veterinari la comunicació individualitzada de les identificacions de l’AIAC a l’ANICOM i s’establirà un sistema fiable i àgil de comunicació de les dades entre els diferents nivells: els professionals veterinaris que implanten el microxip, els ajuntaments que gestionen els registres censals i el registre d’animals de companyia.

La cooperació entre AIAC i ANICOM

L’AIAC recull des del 1987 les identificacions dels animals de companyia que el col·lectiu veterinari efectua. Es va crear amb l’objectiu de facilitar la recuperació dels animals de companyia perduts, robats o extraviats i evitar el seu abandonament. Amb 1,4 milions d’animals identificats actualment, l’AIAC disposa d”un servei d’atenció ciutadana permanent per donar avís ràpidament als propietaris de la localització dels seus animals perduts. També permet mantenir un control de la traçabilitat sanitària de l”animal. Aquest acord facilitarà que, a partir d’ara, els animals de companyia estiguin inclosos a l’AIAC i a l’ANICOM i, per tant, es podran impulsar campanyes de foment de la identificació. En aquest sentit, les dues entitats, juntament amb les administracions locals i les entitats de protecció i defensa dels animals, podran dur a terme campanyes per a conscienciar la ciutadania sobre la responsabilitat que comporta tenir una mascota, i les necessitats del seu benestar i la seva salut. L’objectiu és reduir els abandonaments, gràcies a la traçabilitat de les identificacions a ambdós registres, i afavorir el control de les zoonosis. En definitiva, es vol una gestió més sostenible, unitària i optimitzada.

D’esquerra a dreta: Ramon Cedó, president del COVG; Ricard Parés, president del COVB; Cori Escoda, Presidenta del CCVC; Ferran Miralles, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural; Ignasi Rodríguez, Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural.