Loading...

Compartir:

La identificació dels animals de companyia com a garantia per a una tinença responsable

Durant el primer semestre de 2018, l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia ha permès recuperar més de 2.500 animals a Catalunya. Els veterinaris catalans recorden a la ciutadania la importància d’identificar els animals de companyia, com a mesura per evitar el maltractament.

L’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia (AIAC) és un servei del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya iniciat fa uns 30 anys de manera pionera a l’Estat espanyol. L’alta a l’AIAC funciona com un “carnet d’identitat” per als animals de companyia que, a més d’identificar a l’animal i la persona propietària, permet realitzar importants actuacions sobre l’animal, com ara: les vacunacions, les intervencions quirúrgiques, les inscripcions al cens, l’obtenció de llicències o passaports.

És important la identificació dels animals de companyia per poder-los retornar als propietaris en cas de pèrdua i, al mateix temps, com a eina per combatre els abandonaments, així com d’altres situacions de maltractament dels animals. L’AIAC ha registrat un total de 49.193 nous animals durant el primer semestre de 2018, dels quals: 34.138 a la demarcació de Barcelona, 5.810 a la de Tarragona, 5.212 a la de Girona i 3.095 a la de Lleida.

En aquest període, a Catalunya s’han recuperat un total de 2.517 animals de companyia a través de l’AIAC: 1.776, d’un total de 2.068 animals trobats; 741, d’un total de 1.094 animals que s’ha comunicat la seva pèrdua.

Identificació per al benestar animal
Les persones propietàries de gossos, gats, fures i altres animals salvatges en captivitat, estan obligades a registrar-los. Abans de donar-los d”alta al cens municipal, cal identificar-los electrònicament amb un microxip homologat i obtenir el document sanitari veterinari. També es pot inscriure qualsevol altre tipus d”animal, encara que no és obligatori.

La utilitat més evident de la identificació són les situacions d’abandonament, però, també serveix per garantir altres tipus d’intervencions, com ara: males praxis, com ho són el tall de cues o d’orelles; tinences irresponsables, que requereixen identificar l’animal i les persones responsables; l’aplicació de sancions, que realitzen els cossos de seguretat i que sempre requereixen la identificació.

A més, la traçabilitat exigida per la UE requereix la identificació dels animals de companyia i és necessària per a realitzar qualsevol tràmit administratiu. Des de l’AIAC, a més de la identificació dels animals, es pot gestionar el passaport dels animals en cas de viatges i desplaçaments. Aquesta és una competència que realitza en exclusiva el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya.

Acudir al veterinari per a la identificació dels animals també permet assegurar un contacte amb un especialista, el qual pot garantir el bon estat de salut de les mascotes, així com resoldre qualsevol dubte que pugui haver o sorgir sobre l’atenció dels animals. L’alta a l’AIAC afavoreix la tinença responsable i evita el maltractament dels animals.

Arxiu connectat internacionalment
L’AIAC forma part de la Xarxa Espanyola d’Identificació d’Animals de Companyia (REIAC) i està connectat a la xarxa internacional d’arxius PETMAXX, creada per simplificar la recuperació d”animals domèstics perduts i el retrobament amb els propietaris. Aquests arxius són eines de recerca que permeten indagar simultàniament en diverses bases de dades animals, mitjançant la introducció del número del xip de l”animal perdut.

L’alta a l’AIAC també incorpora una placa amb codi QR per al collar de la mascota. La nova placa està pensada per facilitar i agilitzar la identificació de la mascota en cas de pèrdua, així com el contacte de la persona propietària. Aquesta placa, que s’envia activada per facilitar-ne l’ús, dona accés al nom del propietari i al telèfon de contacte.

A més, la placa amb QR pot permetre acomplir amb la Llei de protecció dels animals, la qual estableix l’obligatorietat que gossos, gats i fures portin un element identificador al collar.