Loading...

Compartir:

La vacuna de gossos, gats i fures contra la ràbia serà obligatòria el 2024

Així ho va anunciar el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en una reunió ahir amb el Consell

Els objectius de la trobada eren conèixer l’estat del projecte de decret en què es treballa des del 2022 i oferir l’estructura del CCVC per facilitar-ne el desplegament

Segons els veterinaris, «en un món globalitzat com el nostre, la malaltia, de què cada any moren almenys 70.000 persones a l’any, segueix sent una amenaça per a Catalunya»

Barcelona, 25 de gener de 2024. Catalunya i Galícia són les úniques comunitats autònomes on la vacunació contra la ràbia de gossos, gats i fures no és obligatòria. Que ho sigui és una petició històrica del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC), en línia amb el repte global de l’OMS, la FAO, l’OIE i l’Aliança Global per al Control de la Ràbia d’eliminar, el 2030, totes les morts de persones per ràbia transmesa a través d’una mossegada de gos. Tot i que la Generalitat va anunciar el setembre del 2022 que treballava en un projecte de decret pel qual s’establiria la vacunació antiràbica obligatòria, setze mesos després, el decret encara no és una realitat. Per conèixer-ne l’estat i demanar que s’enllesteixi i aprovi aquest any, una representació del CCVC encapçalada per la seva presidenta, Verónica Araunabeña, es va reunir ahir, dimecres 24 de gener, amb David Mascort, conseller del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, i Elisenda Guillaumes, directora general d’Agricultura i Ramaderia d’aquest mateix Departament.

En la reunió, el Departament s’ha compromès a tenir llest el decret el 2024. El projecte de decret està en el tràmit d’informació pública fins al pròxim 19 de febrer: https://participa.gencat.cat/processes/decret-vacuna-antirabia. «Estem molt satisfets amb el resultat de la reunió; com a Consell, ens comprometem a fer seguiment del projecte de decret i posem a l’abast de la Generalitat la nostra estructura per facilitar-ne el desplegament», va afirmar Araunabeña.

A la reunió amb el Departament també hi van assistir, per part del Consell, el vicepresident del CCVC, Ramon Cedó; el secretari, Miquel Molins; el vocal per Barcelona, Joan Mesià, i la responsable de la gestió tècnica del CCVC, Anna Vilà.

La ràbia, una amenaça global

La ràbia afecta el sistema nerviós i, un cop n’apareixen els símptomes clínics, és mortal en pràcticament tots els casos. Està present en més de 150 països, la majoria d’Àsia i Àfrica, i provoca la mort d’almenys 70.000 persones a l’any, de les quals el 40% són nens i adolescents. En el 99% dels casos, el contagi es produeix arran d’una mossegada de gos. Malgrat que a Catalunya no se n’hagi detectat cap cas en les darreres dècades, sí que se n’han detectat en regions properes. És el cas de Melilla, on des del 1983 hi ha hagut 131 casos de ràbia en animals, la majoria gossos. Segons els veterinaris catalans, «en un món globalitzat com el nostre, i pel fet que hi una ruta regular per mar des d’Algèria, on sí hi ha ràbia, fins a Alacant, la malaltia segueix sent una amenaça per a Catalunya», apunta Araunabeña. En aquest sentit, el març del 2022, amb l’arribada de més de mil animals de companyia procedents d’Ucraïna a causa del conflicte bèl·lic amb Rússia, va activar-se un protocol d’actuació amb la col·laboració del CCVC i els Col·legis per prevenir, controlar i mitigar el potencial risc que aquests animals fossin portadors de la ràbia, una malaltia que encara hi és endèmica. En total, fruit d’aquella campanya van vacunar-se més de 1.500 animals.

L’AIAC, a disposició del Govern

Els veterinaris van aprofitar la reunió amb el conseller per posar a l’abast del Govern l’Arxiu d’Identificació dels Animals de Companyia (AIAC), una base de dades informatitzada del Consell on s’inscriuen  els microxips registrats pels veterinaris col·legiats, i que inclou una cartilla amb el pla sanitari de l’animal i on es registren les vacunacions. «L’AIAC permetria recollir de forma fiable la situació sanitària real i l’estat epidemiològic de Catalunya on, actualment, no només desconeixem quants animals estan vacunats sinó que ni tan sols se sap quants animals de companyia hi ha al nostre país», assenyala Araunabeña. L’AIAC compta en l’actualitat amb prop de dos milions d’animals registrats. A Catalunya, ara per ara, la identificació de gossos, gats i fures amb microxip és obligatòria i les vacunes voluntàries ―que, si s’administren és, en bona part, gràcies a la recomanació dels professionals veterinaris col·legiats.