L’IVA veterinari vigent ocasiona greus repercussions econòmiques i de salut pública

TORNAR

Compartir:

L’IVA veterinari vigent ocasiona greus repercussions econòmiques i de salut pública

El Ple del Congrés de Diputats debat aquest dimarts 4 d’octubre una iniciativa que demana la rebaixa de l’IVA en els serveis veterinaris del 21 per cent al 10 per cent. Els Veterinaris de Catalunya han denunciat reiteradament aquesta tributació vigent des del 2012, per tractar-se d’una decisió que té greus repercussions econòmiques per al sector i la salut pública.

 

4 de octubre de 2016. Davant el debat sobre la rebaixa de l’IVA en els serveis veterinaris, el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) recorda que els veterinaris són els únics sanitaris als quals s’aplica l’IVA general del 21%, tot i estar reconeguda com una de les professions sanitàries.

 

Segons el president del CCVC, Josep A. Gómez, la pujada de l’IVA del 8 al 21%, amb efectes des de l’1 de setembre de 2012, ha suposat un greu perjudici, no només econòmic per al sector, sinó també un increment del risc sanitari per a la població en general, al no tenir en compte la importància sanitària de les activitats de prevenció i tractament de les malalties transmissibles.

 

Des del CCVC es vol posar de manifest que el sector veterinari d’animals de companyia s’ha de considerar un sector estratègic i clau en la salut pública, per la gran quantitat de llars que compten amb animals de companyia (el 47,8% de les llars de l’Estat espanyol). A més, també s’explica que el fort increment de l’IVA per als serveis veterinaris ha influït en el descens de tractaments preventius de les mascotes que fins ara han permès a les persones, convisquin o no amb ells, estar fora de perill de malalties transmissibles.

 

Un estat sanitari precari en els animals de companyia pot desembocar en situacions de risc de zoonosi i en l’increment de diferents malalties. La no assistència sanitària o la reducció de les visites al veterinari dels animals de companyia, suposa un menor control de les malalties que poden ser potencialment transmissibles en l’ésser humà i, a més, un patiment dels propietaris en no poder donar a les mascotes l’atenció sanitària que necessiten.

 

D’altra banda, diversos estudis científics demostren que conviure amb una mascota comporta uns beneficis importants: es redueix el nivell d’estrès, es potencia l’autoestima i habilitat social dels propietaris, es millora la comunicació i es redueix la pressió arterial, entre d’altres. En grups concrets, com els nens o els avis, els beneficis de conviure amb animals de companyia són encara més importants.

 

Recollida de signatures per reclamar l’IVA reduït

 

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya va posar en marxa una campanya de recollida de signatures per demanar la rebaixa de l’IVA dels serveis veterinaris al tipus reduït comú als serveis sanitaris, el gener de 2015. La motivació de la campanya va ser que molts propietaris no podien fer front a l’augment del cost que comporta la tinença d’un animal en condicions de salut adequades, ni tampoc als tractaments de malalties cròniques, cirurgies, urgències veterinàries el que segons el parer dels veterinaris ha provocat l’increment de l’abandonament d’animals.

 

Aquesta petició també es va realitzar a través del portal ‘change.org’ i es va traslladar a tot l’Estat. Els milers de suports aconseguits van ser enviats als portaveus dels diferents grups parlamentaris amb representació al Congrés dels Diputats.