Loading...

Compartir:

Nota agraïment tasca veterinaris

Agraïm el treball als veterinaris que intervenen en la cadena alimentària i fan possible que disposem d’aliments d’origen animal amb garanties sanitàries

  • Més de 10.000 veterinaris treballen per mantenir el subministrament i la seguretat alimentària
  • El col·lectiu veterinari s’ha ofert com a voluntari al Departament de Salut i ha posat part del seu material a la seva disposició

T’has plantejat quin procés recorren els aliments per a què arribin al teu plat, i ho facin amb garanties sanitàries? Des de la granja fins a la taula, els productes d’origen animal tracen un trajecte supervisat per veterinaris.

Els veterinaris treballen a les granges i revisen els procediments d’elaboració dels aliments dels escorxadors. Formen part del Departament de Salut, des d’on fan auditories sanitàries, actuen en cas d’alerta alimentària i realitzen els controls sanitaris i les inspeccions en cuines que preparen menjar per a col·lectius com hospitals, residències o escoles.

Els trobem en instal·lacions aqüícoles, en empreses distribuïdores de productes alimentaris, en els laboratoris d’anàlisis i també, en el control duaner, per a tots aquells aliments importats o exportats.

Amb aquestes responsabilitats els veterinaris són una part essencial de la comunitat sanitària mundial. El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) i els quatre Col·legis Oficials de Veterinaris agraeixen aquesta tasca i la valoren. Malgrat l’estat d’alarma, més de 10.000 veterinaris segueixen treballant.

La major part de la població coneix el veterinari que treballa en centres veterinaris d’assistència a les mascotes. És menys conegut el veterinari que treballa en la cadena alimentària garantint que els aliments siguin sanitàriament segurs i arribin a tota la ciutadania. “Avui volem aprofitar per valorar el seu treball i donar-los les gràcies”, explica la presidenta del CCVC, Cori Escoda.

Les granges no paren.

Els veterinaris treballen a les granges porcines, bovines, avícoles, d’oví i cabrum i cunícoles. Hem parlat amb el coordinador de l’Associació de Veterinaris de Porcí de Catalunya (AVPC), Joan Wennberg, per conèixer la incidència de “l’estat d’alarma” en el seu treball quotidià i ens comenta: “Seguim treballant en la feina pròpia del veterinari de camp, és a dir, la visita a granja per atendre els animals en el seu conjunt i poder en cas de trobar-ne algun o diversos malalts dispensar els medicaments i les atencions necessàries per tal que la cadena d’abastament segueixi activa”.
 

Normal
0

21

false
false
false

ES
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Tabla normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Un altre veterinari de producció, aquest del sector boví, és el Toni Margenat, clínic de vaques de llet. Ell ens explica: “Les vaques es munyen cada dia, no és una aixeta que es pot obrir i tancar al nostre gust. D’altra banda, si s’atura la feina que el veterinari fa en reproducció ara, es notarà al cap de nou mesos. A més, les vaques es poden posar malaltes qualsevol dia i les hem d’atendre”. Finalment, remarca: “Això sí, s’han extremat les condicions d’higiene i de seguretat, sobretot per prevenir contagis de COVID-19 entre treballadors”. 


També hem parlat amb un veterinari que treballa en un escorxador de pollastres, en Carles Ferrando, que observa: “En el meu cas, noto que la demanda de producte ha augmentat, estem treballant més que abans de l’epidèmia”. I aclareix: “En primer lloc certifiquem que els animals que arriben a l’escorxador siguin aptes pel sacrifici i, després, comprovem que els productes siguin aptes pel consum garantint-ne la seva seguretat sanitària”.

 

Els veterinaris del Departament de Salut, en col·laboració amb Epidemiologia

Els veterinaris del Departament de Salut visiten diferents establiments: empreses, botigues, supermercats, restaurants i menjadors col·lectius i, amb l’objectiu de preservar la seguretat alimentària i la salut pública, realitzen inspeccions i auditories per a comprovar que els aliments arribin als establiments en bon estat i es mantinguin en bones condicions. Diferents veterinaris que hem consultat del Departament, ens informen: “Ara amb la declaració de l’estat d’alarma, a banda de la nostra feina habitual, donem suport a altres àrees del Departament de Salut, en concret, al Servei d’Epidemiologia”.

El Servei d’Epidemiologia elabora, els protocols d’actuació i les enquestes epidemiològiques per al nou coronavirus i dóna les pautes de control per fer front a la malaltia i per evitar el ràpid contagi que ocasiona. “Ens sentim satisfets d’ajudar”, apunten des del departament, i afegeixen: “la situació actual posa de relleu l’important: la solidaritat i les ganes d’ajudar que tenim tots.


Els veterinaris es posen a disposició del Departament de Salut

Diversos consultoris, clíniques i hospitals veterinaris han donat material sanitari al Departament de Salut. Guants, bates, mascaretes, i també respiradors de quiròfan s’han posat a disposició de Salut per ajudar a frenar l’avanç del coronavirus, prevenir contagis i engrossir la disponibilitat d’aparellatge assistencial hospitalari.

Així mateix, des del Consell Col·legis Veterinaris de Catalunya s’ha coordinat i vehiculat, a través dels quatre Col·legis de Veterinaris de Catalunya, una llista de professionals disposats a col·laborar en cas necessari amb la sanitat catalana. En ella, figuren els professionals veterinaris als quals el Departament de Salut podria mobilitzar.