Loading...

Compartir:

OBERTA UNA NOVA NEGOCIACIÓ AMB LA GENERALITAT SOBRE L’AIAC


Des del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya s’informa als quatre col·legis que s’ha iniciat una nova negociació per arribar a un acord sobre un possible ús, per part de l’Administració pública, de l’AIAC.
 
Aquest arxiu existeix des de fa gairebé 24 anys gràcies a la iniciativa professional veterinària i va ser el pioner a Espanya. El Consell i els col·legis van activar el registre davant la passivitat administrativa i amb la demanda dels especialistes en clínica de petits animals. De fet, la identificació de mascotes és obligatòria des de 1998. Avui dia és l’únic registre d’animals de companyia que compta amb un servei d’atenció telefònica 24 hores.
 
Els objectius d’aquesta iniciativa veterinària són: facilitar la identificació d’una mascota i possibilitar la seva localització en cas de pèrdua o robatori, i mantenir un control de la traçabilitat sanitària de l’animal, fomentar la tinença responsable i tenir els recursos per donar avís ràpidament al propietari en cas de pèrdua o robatori. Per donar a conèixer l’AIAC, la necessitat de la identificació animal, els seus avantatges i beneficis per als propietaris i la societat en general, el CCVC va promoure i va sufragar campanyes publicitàries en tots els mitjans de comunicació i, fins i tot, va adquirir lectors de microxips que es van lliurar als ajuntaments, centres d’acollida d’animals de companyia i cossos de seguretat per facilitar la feina de localització dels animals. De fet, en uns dies el CCVC lliurarà una nova dotació de lectors de microxips als Mossos d’Esquadra.
 
Durant aquests 24 anys d’història, l’AIAC ha evolucionat sensiblement. Sens dubte, hi ha moltes àrees de millora, però ara per ara és l’arxiu més complet i actiu de Catalunya i, el més important, és un arxiu de caràcter privat creat, gestionat i mantingut en totes les seves despeses pels veterinaris, els Col·legis i el Consell; no rep cap tipus de subvenció des de cap Administració pública. El cost de manteniment de l’AIAC, tant de personal com de mitjans i instal·lacions, és suportat de forma exclusiva pel CCVC i l’existència de l’AIAC no suposa cap cost per a la Generalitat.
 
Per una tinença responsable
Al llarg dels anys, el CCVC ha promogut contínues campanyes publicitàries per difondre l’obligatorietat de la identificació animal i la tinença responsable d’animals de companyia. El cost s’ha pogut sufragar en exclusiva la majoria de les vegades. A més, també col·labora en totes les campanyes que realitzen altres entitats i administracions amb aquestes finalitats.
 
Les dades dels propietaris d’animals de companyia dels qui voluntàriament ho desitgen s’inscriuen en l’AIAC, juntament amb les de les seves mascotes. La finalitat: que se’ls pugui localitzar en cas de pèrdua de les mascotes.
 
Aquest tipus de registres han de complir la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal. El CCVC, com qualsevol titular d’arxius que contenen dades personals, ha de complir les obligacions i mesures de seguretat establertes per la llei i l’accés a dades personals per part de tercers ha d’estar autoritzat pel titular o habilitat per una norma amb rang de llei.
 
A més, l’AIAC col·labora de forma permanent amb les autoritats judicials i administratives emplenant tots els requeriments d’informació que li fan, respecte de la normativa de protecció de dades.
 
Els veterinaris som solidaris
La professió veterinària també participa de forma desinteressada en la lluita contra l’abandonament dels animals i manté la màxima col·laboració amb les associacions i entitats protectores d’animals.
 
Gràcies a l’existència de l’AIAC i a la intervenció dels veterinaris especialistes en clínica de petits animals, el 2011 van ser recuperades pels seus amos 5.636 mascotes. Si es contacta amb l’AIAC, sempre que es troba un animal (bé, per part d’un particular o una autoritat policial) es realitzen de forma immediata les gestions per localitzar el propietari i que pugui recuperar la mascota. Totes les gestions telefòniques i postals que es realitzen per contactar amb el propietari són gratuïtes per a aquest.
 
Tots els veterinaris col·laboradors de l’AIAC, així com els ajuntaments, organismes comarcals, associacions protectores i altres entitats que han subscrit els corresponents convenis de col·laboració amb el CCVC, poden accedir telemàticament a les dades del propietari de l’animal que hagin localitzat. Només cal que introdueixin el número de microxip que porta implantat l’animal. Amb independència d’això, el personal de l’AIAC també contacta amb el propietari i, posteriorment, ho torna a fer per confirmar que ha recollit la seva mascota.