Loading...

Compartir:

Prop de cent cinquanta estudiants de veterinària assisteixen a la III jornada formativa “Us donem la benvinguda a la professió”

Van poder conèixer de primera mà les experiències de professionals de l’àmbit clínic, de producció i de salut pública, així com les recomanacions per al benestar emocional de part de la Fundació Galatea

La Sala d’Actes de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va acollir el 12 de setembre la tercera edició de la jornada formativa “Us donem la benvinguda a la professió”, pensada per presentar als estudiants de primer i de cinquè els reptes i les oportunitats a què faran front quan s’endinsin en el món laboral. Se’n van celebrar dues sessions: una al matí, per als alumnes de primer curs, a la qual van assistir-hi prop de cent estudiants, i una altra a la tarda per als de cinquè a què van assistir-hi una cinquantena. En les paraules de benvinguda, Manel López-Béjar, degà de la Facultat, va posar en valor la jornada dient als assistents que “és important que conegueu en quines sortides professionals hi ha demanda per complir el somni de treballar en allò que voleu, però també per tenir unes bones condicions de treball”. Com a consell, els va dir: “La professió és tan diversa, que heu de ser valents. Que no surt bé? Hi ha moltes altres oportunitats i sortides professionals”. A continuació, va ser el torn de Ricard Parés, president del CCVC, per a qui “els veterinaris som una comunitat i, tot i treballar en àmbits molt diversos, hem de ser militants de la professió”. Per això, va recalcar: “Quan tanqueu la porta a la Facultat us convido que obriu la dels col·legis professionals”.

El primer dels ponents va ser Xavier Serra, cofundador de l’Institut Veterinari Dermatològic NewVet i responsable del servei de Dermatologia i Laserterapia i Clínica Veterinaria de NewVet i la clínica veterinària Més que gossos, que va aportar la seva experiència en l’àmbit de la veterinària clínica. Serra va afirmar que les condicions laborals en aquest sector han millorat, i va fer referència a la precarietat dels seus inicis, en què “treballava 92 hores a la setmana i cobrava 800 euros al mes”. Gràcies a ser “inconformista”, al cap del temps va esdevenir el responsable d’una clínica amb un equip de nou persones. “No us preocupeu pel futur que trobareu; proveu coses, sigueu constants, agafeu feines que us omplin”, va aconsellar als estudiants.

Tot seguit, Miquel Serra, coordinador comercial de l’empresa d’assessorament en nutrició animal Qualivet i seleccionador de verros de German Genetics, va oferir el punt de vista del veterinari de producció, que actualment “fa front a grans reptes, com la millora de l’eficiència i la sostenibilitat”. Com a consell als futurs veterinaris de producció, els va dir: “Sigueu atrevits, perquè hi ha moltes oportunitats professionals, i sigueu empàtics amb el sector productor perquè hi ha molta gent gran i no entenen els canvis que venen”.

Els veterinaris són els professionals de l’àmbit sanitari amb la taxa de suïcidi més elevada, entre d’altres raons perquè atenen les preocupacions i les expectatives dels propietaris dels animals, han de prendre decisions sobre temes amb un elevat component ètic, conviuen amb la mort i els costa desconnectar del treball. Així ho va explicar Marta López, responsable de formació i promoció de la salut a la Fundació Galatea, que va centrar la seva xerrada en la salut emocional dels professionals de la veterinària. López va remarcar com d’important és l’autocura mitjançant l’autoconeixement, la formació continuada, el treball en equip, fer col·lectiu, etc. També va llançar una reflexió, en relació amb la recomanació de “ser atrevits”: “Revisem, abans, la motxilla emocional: què ens falta i què hem d’anar a buscar per tenir més èxit?”. López també va anunciar la posada en marxa pròximament d’un projecte pilot amb el CCVC per promoure la salut mental entre estudiants i futurs professionals de la veterinària.

Per acabar, Daniel Giménez, responsable del Departament de Gestió del Coneixement de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, va compartir la seva experiència i visió en l’àmbit de la salut pública. Giménez va engrescar els estudiants a dedicar-se a aquest àmbit, en què hi ha moltes oportunitats professionals i on n’hi haurà més perquè prop d’un 20% dels professionals del sector públic es jubilaran en els pròxims cinc anys.

És el tercer any que el CCVC organitza aquestes sessions de formació que, segons explica el president del CCVC, tenen “l’objectiu de formar part d’un programa d’acompanyament a l’estudiant, i que aquest vegi ja des de primer curs que el Consell l’acompanya i assessora”. Manel López-Béjar, degà de la Facultat, fa una valoració “molt positiva” de les jornades, i remarca que és important que es repeteixin perquè “contribueixen que els estudiants de veterinària tinguin més clar el seu futur i afavoreixen la professió veterinària”.