Loading...

Compartir:

Una crida a la calma i algunes precaucions

Una crida a la calma i algunes precaucions

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) es reitera en el seu missatge de calma, ja que no hi ha cap evidència de que els animals domèstics transmetin el nou coronavirus causant de la COVID-19, el SARS-CoV-2.

Amb voluntat d’oferir algunes precaucions pràctiques ara que el nou coronavirus ja s’ha estès a Catalunya, hem consultat de nou el veterinari i catedràtic de la UAB, així com investigador del Centre de Recerca de Salut Animal (CReSA), Joaquim Segalés, i hem respost a les preguntes bàsiques. Sempre d’acord amb els protocols d’actuació emesos per la Generalitat de Catalunya. Així, responem a preguntes bàsiques:


Cal posar mascareta als gossos quan es passegen o als gats que surten al carrer?

És contraindicat posar una mascareta als gossos o als gats, ja que els estressa i, com es deia anteriorment, no hi ha cap evidència de que els animals domèstics transmetin el nou coronavirus causant de la COVID-19, també anomenat SARS-CoV-2.


Si una persona està infectada del nou coronavirus, pot mantenir a casa la seva mascota?

Si la persona està infectada i ha de fer quarantena a casa, l’ideal és que algú altre es faci càrrec de la seva mascota. En aquestes quarantenes es demana arrest domiciliari, així com la pot treure a passejar?

Ara bé, quan l’única opció possible és que la mascota visqui amb la persona infectada del nou coronavirus, cal que actuï com ho faria si es trobés amb una altra persona sana: guardant les distàncies, tapant-se la boca quan tossi, procurant esternudar lluny de l’animal… Quan el tregui a passejar ha d’evitar que altres persones toquin l’animal.


Per què cal prendre aquestes precaucions si les mascotes no es contagien ni s’infecten?

Quan una persona contrau la COVID-19 (i, en general, un virus que es contagia per excrecions respiratòries), escampa partícules víriques amb les secrecions que allibera a través de la tos o dels esternuts. L’ambient, les superfícies de l’habitatge i fins i tot l’animal de la persona malalta poden acumular certa quantitat de restes víriques. Tot i així, per a què es produeixi el contagi, aquestes restes s’han de trobar en una quantitat determinada i sovint no són suficients per infectar. En la situació en què ens trobem, es recomana extremar les precaucions.

Si l’animal ha d’anar al veterinari, ha d’anar-hi acompanyat d’una persona no infectada i cal avisar prèviament el veterinari.


Quines precaucions ha de prendre la persona que es fa càrrec d’un animal d’una persona infectada del nou coronavirus?

Les primeres hores, ha de prendre les mateixes precaucions que es prendria amb una persona infectada de virus respiratori. És a dir: guardar les distàncies i procurar no tocar-la massa ni fer-li petons. Netejar els estris de l’animal, com els plats de menjar i de beure, i rentar-nos les mans després de tocar-la.

No hi ha estudis científics que indiquin quanta estona poden sobreviure les restes víriques en la pell d’un animal, però probablement al cap de 24h el risc de contagi és molt baix, ja que les restes víriques probablement haurien mort i no es trobarien en quantitats suficients per arribar a contagiar.


Consells per donar als clients, per un millor funcionament de la clínica i per minimitzar el risc de transmissió del SARS-CoV-2:

Com indica el Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona, es recomana demanar cita prèvia abans d’acudir al veterinari per evitar acumulació de persones a la sala d’espera i que l’animal que va al veterinari vagi acompanyat d’una sola persona.

 

Go to Top