Loading...

Compartir:

Una crida a la calma: no hi ha cap evidència que els animals de companyia transmetin el nou coronavirus

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) fa una crida a la calma a tots els propietaris de mascotes. No hi ha cap evidència de que els animals de companyia transmetin el nou coronavirus causant de la COVID-19, el SARS-CoV-2.

Hem volgut consultar el veterinari i catedràtic de la UAB així com investigador del Centre de Recerca de Salut Animal (CReSA), Joaquim Segalés, perquè ens ajudi a posar els punts sobre les is. Ell forma part d’un grup que està participant en investigacions sobre els coronavirus zoonòtics i insisteix: “Els animals de companyia probablement ocupen un paper negligent en aquesta epidèmia”.

El gos de Hong Kong està infectat i pot contagiar?

El passat 28 de febrer, el govern de Hong Kong va posar en quarantena un gos que havia donat “positiu lleu” en COVID-19. Quim Segalés apunta: “Aquesta mascota ha estat probablement exposada a un ambient contaminat, ja que la seva propietària es va diagnosticar amb la COVID-19”.

Què vol dir “ambient contaminat”?

Quan una persona contrau la COVID-19 (i, en general, un virus que es contagia per excrecions respiratòries), escampa partícules víriques amb les secrecions que allibera a través de la tos o dels esternuts. Així, l’ambient i les superfícies de l’habitatge de la persona malalta poden acumular certa quantitat de virus.

El gos de Hong Kong vivia a l’habitatge d’una persona infectada i en quarantena. Per tant, en un espai amb elevada quantitat de partícules víriques. “Això explica que les mostres nasals i orals que els investigadors van recollir del gos per fer-li el test donessin el resultat de positiu lleu”, apunta Segalés. Tot i així, l’animal probablement estava només exposat però no estava infectat.

El gos de Hong Kong no estava infectat del nou coronavirus

El mateix Segalés ens explica perquè: “El positiu lleu indica que hi havia restes víriques, com les que es podrien trobar a la superfície d’una taula, però no vol dir que el virus hagi infectat l’animal ni tampoc que l’animal pugui contagiar”.

Per a què es produeixi el contagi, el virus s’ha de trobar en una quantitat determinada i sovint no són prou elevades per infectar.

Per tant, aclarim: l’animal no estava infectat pel virus ni tampoc podia contagiar. Una vegada més, aprofitem per fer una crida al seny i recordar que els animals de companyia tenen un paper aparentment irrellevant en l’epidèmia.