Compartir:
Una jornada per «obrir la ment» dels estudiants de 1r grau de Veterinària sobre les sortides professionals
El Consell organitza una nova edició de la IV Jornada «Us donem la benvinguda a la professió» a la UAB dins del dia de benvinguda de la Universitat a l’alumnat
Amb el tret de sortida del nou curs universitari, dilluns, 9 de setembre, la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va organitzar una jornada de presentació, que va incloure la IV Jornada formativa «Us donem la benvinguda a la professió», organitzada pel Consell amb l’objectiu d’oferir als estudiants de primer curs un tastet de les sortides professionals dels estudis. Va conduir l’acte Manel López-Béjar, degà de la Facultat de Veterinària, i la presidenta del CCVC, Verónica Araunabeña, va ser l’encarregada del parlament de benvinguda. «La nostra societat demana solucions a problemes complexos com el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat i l’aparició de noves malalties; a les vostres mans estarà la salut dels animals, i també la de les persones i del planeta. Vosaltres sou part d’aquesta nova generació que treballa per un món més saludable i més sostenible», va afirmar Araunabeña. La jornada va comptar amb la col·laboració del Grup Gepork (Centauro), que va fer acte de donació de les bates als estudiants del primer curs. La donació va ser a càrrec, en representació de Gepork, d’Elisenda Pla, International & Strategic Channels Manager, i Esther Bellido, product manager d’Equipament i Fungibles.
La Jornada va obrir-se amb una xerrada sobre la salut emocional a càrrec de Marta López, responsable de l’àmbit de Promoció de la salut i prevenció de la Fundació Galatea, que va destacar la importància de l’autocura i del grup com a espai de seguretat i salut relacional tant per vetllar pel benestar emocional en l’àmbit personal com per a un bon exercici professional. López va cloure la seva intervenció dient que, en els professionals de la sanitat, com són els veterinaris, «cuidar-se és un imperatiu ètic i deontològic».
Tot seguit, va ser el torn d’una taula rodona pensada per oferir una visió en primera persona de diversos àmbits de la professió, en què van intervenir Carme Chacón, subdirectora general de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut de la Generalitat de Catalunya, que va parlar de l’àmbit de la salut pública; Joan Mesià, director comercial d’Adiveter S.L. del grup Pintaluba i president del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB), que va parlar de l’àmbit de la nutrició animal; Xavier Cornet, cap del servei de Neurologia i director del Consell Clínic de l’Hospital Veterinari de Catalunya i secretari del COVB, que va parlar de l’àmbit dels animals de companyia, i Carles Subirà, director del departament tècnic veterinari de l’agència de comunicació estratègica per al sector porcí The Farm, que va parlar de l’àmbit de la producció.
Els ponents van exposar breument en què consisteix la seva feina i tots van coincidir que la veterinària obre un ventall molt ampli de sortides professionals. Des del punt de vista de la salut pública, Chacón va ressaltar que, en el seu cas, el que la satisfà més és «el compromís social i saber que treballo per millorar la salut de les persones». Cornet va assenyalar que, si bé les condicions laborals del sector de la clínica de petits tenen marge per millorar, és un sector «amb una alta demanda de professionals» i on la figura del veterinari «s’està revaloritzant». Mesià, per la seva banda, va fer cinc cèntims de la branca de la nutrició animal, «una gran desconeguda», i on les posicions laborals són «de prestigi», la qual cosa pot garantir fer-hi carrera i tenir unes bones condicions salarials. Per a Subirà, l’àmbit de la ramaderia «és ple d’oportunitats», i, de cara que els estudiants ho tinguin en compte a l’hora de fer front a la seva primera experiència laboral, va dir-los que el que més valora en un candidat per a una feina és «l’actitud».
Una jornada per obrir mires
«Aquesta jornada m’ha il·luminat», va comentar un dels prop de cents estudiants assegut al pati de butaques. «Han sigut tots molt sincers i directes en parlar de les sortides professionals i els salaris, i està molt bé que ho hagin estat per saber a què ens enfrontarem en un futur», va afirmar l’Andrea Moratona, una de les assistents. Molts dels estudiants tenen una idea força clara del camí que emprendran quan acabin els estudis, i la jornada els va servir per obrir les mires i plantejar-se altres opcions. És el cas de l’Alba Ruiz, que voldria dedicar-se a la clínica de petits animals, i a qui la jornada li va «obrir la ment, perquè desconeixia que hi havia tantes sortides professionals». O el de la Violeta Galarza, que voldria dedicar-se als animals salvatges però que gràcies a la jornada ha estat conscient que hi ha poques oportunitats aquí i que pot ser un motiu per considerar, també, altres opcions. Sigui com sigui, el que els va quedar clar és que la veterinària «és una professió molt vocacional i que t’omple» i que la comunitat veterinària «està molt unida».